Brytbröd med ost (parmesan)

I kväll ska vi äta soppa, barnen har beställt minestrina. Till det passar jag på att baka brytbröd, det är både snabbt och enkelt gjort. Då jag har parmesan hemma river jag ner det i degen. Till soppa brukar vi alltid komplettera med bröd, varma mackor (eller pizzasmörgås som vi kallar det), pannkaka eller våffla.

Dessa bröd går att göra antingen som frallor, eller som brytbröd.

 

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
3 dl riven ost (jag tog 2 dl parmesan och 1 dl riven gouda)
ca 1 l vetemjöl

pensla med vatten

Smält smöret och blanda med mjölken, låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ner smör- och mjölkblandningen. Blanda sedan i den rivna osten och mjölet och arbeta ihop det till en fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk 40 minuter. Rulla sedan till runda bullar, lägg dem tätt på plåten om du vill ha brytbröd, eller med mer mellanrum om du vill ha runda frallor på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med en handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda sedan i 8-10 minuter i 225 grader. Pensla bröden med varmt vatten när du tagit ut plåten.

Tips: När du rullar frallor, börja med att rulla dem hårt, tryck ihop dem ordentligt med handflatan – sen när de börjar kännas genomknådade, så lättar du lite eftersom, till att du till slut bara har en bulle som lätt rullar på bordet i din kupade hand.

Easy AdSense by Unreal