Tommasi Bianco di Custoza Brut

Vanligtvis när vi köper mousserande viner brukar vi hålla oss till de franska – då de lite närmare Champagne – så det är lite spännande när vi springer på detta italienska mousserande vin. Vi är stora fantaster av just italienska viner, så det är därför vi tycker att vi vill ge detta en chans.

Det första vi råkar ut för när vi ska öppna flaskan är dels att korken är lite trasig dels att det är sådant tryck i flaskan att vi båda två får en dusch. Missödet till trots så är vi alla fall båda två riktigt begeistrade och tycker att det ska blir spännande. Det har en härlig lite ljust gul färg och det går en jämn ström av bubblor genom glaset, vilket jag tycker gör att det ser väldigt trevligt ut. Jag tycker att det är ett riktigt fruktigt mousserande vin, både till doft och smak. Och jag är mycket positivt överraskad. Å andra sidan bara att öppna en flaska med ”champagne-effekt”, är magisk. Poffen när korken trycker sig upp, de härliga mousserande bubblorna och hur det kittlar i munnen när man dricker.

Jag tycker definitivt att det här är ett prisvärt vin som jag verkligen rekommenderar, både till mat eller bara att avnjuta riktigt kall bara som det är. Framför allt tror jag att det är ett mousserande vin som skulle kunna passa många just som till nyår när vi dricker bubbel och mousserande till tolvslaget, oavsett om vi vanligtvis brukar göra det. Det här är med andra ord något som är lättdrucket och väldigt fruktigt. Priset ligger på 99 kronor, och oftast lägger vi mycket pengar på annat till nyårsfest/middag att 100 kronor till är för många i sammanhanget inte något märkvärdigt att tala om.

Systembolagets information om Tommasi Bianco di Custoza Brut

* Nummer på systembolaget: 22101
* Land: Italien
* Distrikt: Bianco di Custoza
* Alkoholhalt: 11,5 %
* Färg: Ljusgul färg.
* Doft: Lätt aromatisk, aningen brödig doft med inslag av äpple och päron.
* Smak: Torr, fruktig, aningen aromatisk smak med inslag av rött äpple och citrusskal.

Jag tycker verkligen om flaskan på det här mousserande vinet. Det är liksom en lite tjockare flaska. Smal i halsen men sen rart rund. Det närmaste jag skulle vilja beskriva den som en bowlingkägla. Den är brun och har en etikett av guld. Jag tycker att den lite annorlunda flaskan gör den mycket speciell – den är liksom klädsam på bordet.

Tommasi Viticoltori är en familjeägd italiensk vintillverkare som grundades 1902 och har successivt vuxit med åren. Den består av över 135 hektar i Pedemonte mitt i Valpoliciella, som är en klassisk vinregion i norra Italien med en mängd kända namn på vinproducenter. Vilket ligger nära Verona och Gardasjön. De har också 66 hektar i DOC området, Toscana.Det viktigaste och mest prestigefyllda vinerna i Vapoliciella är Amarone, som är vida känd världen över. Tommassi har specialiserat sig den sortens vinframställning i flera decennium och har också uppnått en stor renommé för sina viner.

 

Det här är något som jag definitivt skulle rekommendera, det är gott, prisvärt och det är en läcker flaska. Jag som först var lite skeptisk över dess nationalitet är glad, nu behöver vi inte hållas oss till bara goda röda viner, utan även mousserande från Valpoliciella.

I det mousserande vinet från Tommasi förekommer fyra olika druvor; Trebbiano, Garganega, Malvasia, Cortese;

* Garganega som är en grön vindruva av arten Vitis vinifera. Den är framförallt vanlig i Veneto i norra Italien. Druvan ger viner med bra struktur och elegans med smaker av mandel, plommon och citron. Druvan mognar vanligtvis sent och ger hög avkastning.
* Malvasia, är en grupp av gröna vindruvor från Italien med flera olika liknande namn på dem. Dessa vindruvor används mestadels för produktion av vita viner och är bland annat en av de klassiska druvorna vid framställning av madeiravin.
* Cortese, är en druva som fått sitt namn efter staden med samma namn i södra Piemonte. Druvan är i utmärkta förhållanden grunden till viner med toppkvalitet och förekommer ofta i viner med DOC och DOCG-märkning (märkningen av vinernas rang). Den förekommer i Veneto regionens viner och det finns en lång historia inom den Italienska vinkulturen där druvan förekommer. Redan under mitten av 1600-talet finns det dokumentationer där Cortese namnges. (DOC – Denominazione di origine controllata) och (DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
* Trebbiano, är en grön druva som vanligtvis ger stora skördar. Den förekommer i hela vinvärlden och används oftast tillsammans med andra druvor. Ensam är det mest i viner från Abruzzo i Italien. Det här är druvan som används i framställningen av cognac då den har en hög surhetsgrad. Den har med andra ord en hög syra, men ändå en neutral smak som gör att den ofta används i riktigt fina viner.

Easy AdSense by Unreal