Corvina Veronese – 2007

Det här är ett vin som jag verkligen rekommenderar. Som jag ser det är det här det absolut godaste vinet under hundra kronor. Ett vin som passar oavsett om det är fredag eller tisdag. Du känner igen flaskan med dess röda etikett, och texten i guld, likaså är flaskan brun istället för många viner som har en grön flaska. Corvina Veronese är ett vin som av olika vinkännare fått namnet ”lilla Amarone” – på grund av hur det är tillverkat och druvan som används eller en ”fattigmanna Amarone” då ”riktiga” Amarone viner brukar vara av den lite dyrare sorten. Vi brukar dricka det här som ”vardagsvin” och det är definitivt en favorit.

Vi brukar till största del bara dricka mest italienska viner, och det här är det som har kommit att bli vår favorit. Dels har den Corvina som är en av våra favoritdruvor i sig dels är det ett vin som är framställd på samma sätt som ett Amaronevin, vilket då innebär att den är framställd på torkade druvor. Då druvorna får ligga och torka över vintern blir de också mer smakrika och det blir då oftast högre alkoholhalt på dessa viner. Corvina som är druvan i detta vin är också en av huvuddruvorna i just Amaroneviner och kan främst hittas i Valpoliciella i nordöstra Italien. Just Corvina är också den druva som med sitt tjocka skal skyddar bra mot röta.

Det är ett vin som är lättdrucket, har god smak och passar till det mesta eller gott bara att dricka det som det är utan tilltugg. Det är också vinet vi rekommenderar varmt till vänner och bekanta eller tar med oss när vi är bortbjudna hem till någon. När jag skulle köpa det senast på vår lokala vinbutik, hittade jag det först inte – vilket jag tycker är konstigt eftersom det är ett vin i ordinarie sortiment, de som är märkta A på hemsida – det som man då bör hitta i alla butiker. Jag fick snart svar på varför. Den fanns inte längre på hylla – utan hade placerats direkt på pall i butiken – frågan är då om vi har köpt för många? – eller om vi är fler som har samma favorit? – jag hoppas på det sistnämnda.

Information på systembolaget

  • Corvina Veronese: nr 23072
  • Land: Italien
  • Distrikt: Veronese
  • Alkoholhalt 13,5 %
  • Färg: Tät, mörk, rödblå färg.
  • Doft: Kryddig, aningen utvecklad doft med inslag av fat, katrinplommon, mörka körsbär, choklad och tobak.
  • Smak: Kryddigt, aningen utvecklat vin med inslag av fat, katrinplommon, mörka körsbär, choklad, tobak och örter.
  • Pris: Corvina Veronese säljs i två storlekar 750 ml 89 kronor och på halvflaska 375 ml för 51 kronor.
  • Druva: Corvina

Jag gillar färgen på vinet som är lite mörkare, närmare svartlila. Det är mycket smakrikt och jag personligen tycker att det gör sig mycket bättre om det får stå och lufta ett tag. Så se till att dra ur korken en stund innan du provar det. Jag tycker mig ana en svag doft av trä och jag tycker definitivt att den luktar mer starkvin än vad den smakar. Smaken är mycket mild även om det ändå finns inslag av kryddighet tycker jag att det är en len men samtidigt lite besk smak som smyger sig upp långt bak i gomen. Jag har en smak i munnen efteråt som om jag gått på tomten och ätit bär, men jag har svårt att sätta fingret på vad och jag hittar inte igen smaken i något av det som finns listat på systembolaget. Så det enda jag kan säga är att det är fruktigt i ordets abstrakta bemärkelse.

Easy AdSense by Unreal