Blomkålsgratäng

Jag tycker att det är jättegott med blomkålsgratäng och jag vet att bara barnen vågar smaka så gillar de det också då de älskar blomkålssoppa. Ibland gör jag den som en allt-i-ett-rätt med skinka i, ibland bara som tillbehör. Den här tiden på året är det bra pris på blomkålen och det går att göra mycket gott av den. Dels kan man bara tippa buketterna, woka dem som de är med andra grönsaker. Göra soppa på eller som här en blomkålsgratäng.

1 blomkålshuvud
vatten så det täcker
1 buljongtärning, helst grönsak

riven ost
2-3 msk margarin
3-4 msk vetemjöl
ca 1 liter buljong (den du kokat blomkålen i)

 

 

Jag börjar med att skära bort roten, den brukar jag inte koka med, men blad och buketter lägger jag i en stor kastrull. Jag delar dem ganska smått från början då det är svårt att göra när det är varmt. Då jag använder buljongen till gratängen brukar jag kolla så att det inte följer med smuts inifrån bladen. Därefter kokar jag blomkålsbuketterna och blasten tills buketterna är mjuka.

Häller upp det i en stor ugnsform eller flera små formar men spar kokspadet. Jag smälter smöret och vispar utmjölet och häller sedan på vätskan och ser till att det blir lite tjockflytande sås, lite riven ost rör jag ner i såsen och resten spar jag att ha överst i formen/formarna.

alternativt kan du tillsätta mjölk eller matlagningsgrädde men jag räknar den som smalmat när jag gör den på bara buljongen och mager riven ost.

Easy AdSense by Unreal