Grillad oxfilé med pepparrot

IMG_3756Vi har en vän på besök, som bjuder på mat – rätt lyxigt att bara sitt hemma i sitt eget hem och vänta på att maten ska bli klar. Han har köpt med sig en rejäl bit oxfilé som grillas med salt och peppar och sedan får var och en riva färsk pepparrot på köttet. Oxfilén är den möraste detaljen på djuret och sitter på insidan av ryggraden. Filén delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Till köttet grillar vi även majskolvar.
oxfiléIMG_3750, hel
salt
pepparmix *

* vi använder tripplemix, som är grovmalen svart, vit och grönpeppar.

Tillbehör:
pepparrot
sallad, blandad
majskolvar
smör/ salt till majskolvar
pommes stripes
bearnaise

IMG_3753IMG_3754

 

 

 

 

 

 

För att få köttet rött men inte blodigt så grillar vi det tills det når en temperatur av 58 grader. Innan vi skär upp det i stora och rejäla skivor så låter vi köttet ligga och vila. Till maten äter vi en sallad, bearnaisesås och pommes stripes och grillade majskolvar med smör/salt.

IMG_3751Vin till maten: Vi har en liten bit kallrökt lax med peppar som vi äter till förrätt, så vi börjar med att ta ett glas Bollinger medan vi förbereder och till laxen. Till köttet sedan dricker vi en Bonterra, ett zinfandelvin från Kalifornien. Vinet har beställnignsnummer 22620 på systembolaget. Ett prisvärt vin för 139 kronor. Det har en mycket fruktig doft med fatkaraktär och inslag av björnbär, plommon, mynta, peppar och vanilj. Den passar bra till grillat, speciellt nötkött.

Easy AdSense by Unreal