Statyer i Oslo

IMG_3370Åker man till Oslo är Vigelands parken ett välbesökt utflyktsmål. Vi promenerar dit tillsammans med makens barndomsvän som numera bor i Oslo. Han spenderar en eftermiddag med oss och visar oss runt. Jag tycker om att gå och titta på olika skulpturer och brukar fotografera olika konstverk över. Ett trevligt resmål med det intresset att titta på statyer är också Italien. Vigelandsparken* i Oslo, även kallad Frognerparken, är en populär mötesplats. På sommaren passar hundratals norrmän på att grilla eller ha picknick och umgås bland de kända skulpturerna. Många kommer även hit för en vinterpromenad.

IMG_3371IMG_3373En av de mest kända är den 14 meter höga Monolith. Den är uthuggen ur ett enda stenblock och föreställer 121 olika människor. Vad Monolith är ett uttryck för har tolkats på många sätt: människans återuppståndelse, kampen för överlevnad, människans längtan efter andlighet, vardagslivets fullkomlighet och cykliska upprepningar. Konstnären Gustav Vigeland skapade modeller av alla skulpturer helt utan hjälp från andra konstnärer eller elever. Ett antal framstående hantverkare var sedan med och högg fram och gjöt skulpturerna (*text från visitnorway).

IMG_3379IMG_3384

IMG_3363

IMG_3358

 

IMG_3365

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3381

 

 

 

 

 

Aker Brygge är även det ett sevärt stopp, här finns restauranger, god glass, fina båtar och även här hittar du olika statyer. Likaså på väg ner till Aker finns det många statyer att titta på.

IMG_3308IMG_3316

 

 

 

 

 

 

IMG_3313

 

 

Easy AdSense by Unreal