Hennickehammar Herrgård

IMG_3254Vi firar bröllopsdag och åker på barnledighet till Oslo, på väg dit stannar vi och övernattar på Hennickehammars herrgård i Filipstad. ”Hennickehammars Herrgård är en plats att bli förälskad i” och det visar sig stämma perfekt med hemsidans ord. ”Den vackra herrgårdsbyggnaden från 1700-talet lyser med sin gula träfasad, inbäddad i skog och vilandes alldeles intill tjärnen kan inte beskrivas som annat än sagolikt”. Platsen, miljön, historien och känslan tar tag i dig på ett speciellt sätt. Vi har fått ett rum i Sjögården nere vid vattnet, en kort promenad från huvudbyggnaden, men det känns som att närheten till allt finns ändå, så det gör ingenting att vi behöver gå ut för att komma hem efter middagen och gå ut för att komma till frukosten.

IMG_3241Vi har in i det längsta inte vetat vad vi skulle göra när vi var utan barn så det här bestämdes ganska sent, vi har därför turen att få Hennickehammarpaketet med övernattning, frukost, ankomstkaffe och midddagspaket till sista minutenpris där vi får rabatt på vår vistelse. Vi läser innan att här kan man dels låna relaxen för 140 kronor/person för en timme, det går att låna kanot eller roddbåt och det är sköna strövområden i skogen och runtomkring sjön. men för vår del räcker det att bara ströva omkring i området.

IMG_3229

IMG_3217Utcheckning sker normalt vid 12, men vi har blivit ombedda (redan vid bokningstillfället) att checka ut klockan 10 så de hinner förbereda inför lördagens inhyrda bröllop. Men vi som har planer tycker inte att det spelar någon roll. Middagen serveras på kvällen och består av tre rätter, det finns möjlighet att beställa ett vinpaket till, men vi väljer istället viner ur vinlistan.

IMG_3253IMG_3255

 

 

 

 

 

 

Dagens trerättersmiddag är; till förrätt två sorters lax, lättrökt salmalax och rimmad norsk fjordlax.med morotscreme och syrad rödlök Huvudrätten består av Knaperstekt ankbröst med apelsinsky, örtrostad potatis och palsternackscreme och efterrätten är varm sockerkaka med ananassorbet och jordgubbar. En god middag, men jag hade lite sett fram emot att få välja mat ur en meny och inte få en färdigkomponerad meny. Vinet vi dricker till maten, Brolio Barone Ricasoli 2010, som fått vitsord som bästa köp från bland annat Allt om mat. Ett vin med intensiv körsbärsfrukt som är stramt samtidigt som det är friskt av skogshallon, örter, mocka, choklad och har en rejäl fatkaraktär. På systembolaget heter den 2705 och kostar 115 kronor.

IMG_3256IMG_3257

 

 

 

 

 

 

Efter maten tar vi en kopp kaffe i salongen innan vi går tillbaka till rummet efter ett extra varv i omgivningarna runt omkring. Det finns en egen örtträdgård, vilket ser väldigt trevligt ut. Efter frukost som även den serveras i matsalen, checkar vi ut och åker vidare mot Oslo, med några få stopp utmed vägen.

IMG_3265IMG_3266

 

 

 

 

 

 

IMG_3271IMG_3270

 

 

Easy AdSense by Unreal