Tacogratäng med fläskfilé

 

Vi lyxar till det och pimpar tacosen med fläskfilé. Likaså vill tonårsgrabben när jag frågar vad han vill göra för mat i sin matlagningskurs, laga kött. Då blir det denna tacogratäng med fläskfilé.  Jag tycker att gratänger och allt som åker in i ugnen är toppenmat, man får mer tid över till att umgås.

600 g fläskfilé
1 msk smör
1 pkt tacokryddmix, (40 g)
1 burk ananasringar, (225 g)
3 st tomater
200 g nachochips, påse
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
275 g mjukost, tub naturell (½ st tub)
1 burk tacosås, (230 g)
2 dl ost, riven lagrad, t ex västerbottensost

Tillbehör:
crème fraiche, lätt
sallad, blandad

Sätt ugnen på 225°. Putsa och skär fläskfilén i tärningar. Bryn köttet i smöret ca 5 min. Strö över kryddmixen. Låt ananasen rinna av och skär den i mindre bitar. Tärna tomaterna. Lägg nachochipsen i en ugnssäker form. Fördela fläskfilé, ananas och tomater ovanpå. Strö över salt och peppar. Klicka på mjukost och tacosås. Strö över den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min tills osten fått fin färg. Servera gratängen med en klick lätt creme fraiche och en sallad av isbergssallad, gurka, majs och rödlök.

 

Vin till maten? Det här är mat som smakar, det är sött från ananasen, kryddigt från tacosås och kryddmixen och lena smaker av creme fraiche och ost. Vi som har en förkärlek för Amarone passar på att ta en flaska Luigi Righetti till maten, ett vin som vi dekanterar och låter stå och lufta medan vi lagar mat. (Då jag även presenterar samma mat i ”min egen” del så har jag med vintips). Det är ett mycket bra vin men jag måste ändå säga att det är bara ett halvbra Amarone. Dock är det väldigt prisvärt då det kostar 175 kronor på systembolaget. Vinet beskrivs på systembolagets hemsida; Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, salvia, choklad och vanilj.

Easy AdSense by Unreal