Örtmarinerad fläskytterfilé

Mellan regnskurarna i dag passar vi på att grilla. Vi har dock garderat oss med att vi kan kanske behöver köra köttet i ugnen istället. Till fläskytterfilén gör vi en enkel marinad av örtkryddor som vi bara penslar på köttet. Till maten äter vi ugnsstekt potatis med timjan och tzatsiki.

2 msk olivolja
2 msk kinesisk soja
½-1 tsk salt
nymald svartpeppar
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad rosmarin
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad basilika

vill man kan man också skiva vitlöksklyftor och sedan lägga i små snitt i köttet.

Jag blandar marinaden och sedan penslar vi den på köttet. vi breder ut kolen ganska ordentligt för att få en ganska lång grilltid, dessutom grillar vi fläskytterfilén under locket men har spjället öppet. Vänder filén ofta. När den sedan har en innertemperatur närmare 80 grader, så är den färdig. Låt den ligga en liten stund innan du skär i den.

Hade det då regnat, jag då hade vi tillagat den i ugnen. Satt ugnen på 300 grader, men sen när köttet ställs in, sänkt temperaturen till 180 grader och samtidigt slagit på varmluften. Sedan hade vi bara väntat på att termometern hade talat om att köttet var färdigt.

Till maten passar vi på att göra potatisklyftor med timjan och blandar i ordning en tzatsiki.

Vin till maten? Vi passar på att testa, ett för oss nytt vin, men jag har blivit rekommenderad den tidigare. Jag minns aldrig vad den heter, men flaskan känns igen för dess sneda hals. Velletri (22314), kostar 89 kronor. Ett ganska tunt vin men med mycket kryddig smak. Ett vin som passar mycket bra till grillat fläskkött.

Easy AdSense by Unreal