Restaurang Grappa i Eskilstuna

Restaurang Grappa är en italiensk restaurang med skandinaviska influenser i centrala Eskilstuna

Restaurang Grappa brukar vara ett säkert kort, både när det kommer till mat, dryck och service – vilket därför brukar vara ett första hands alternativ när vi är ute och äter. Likaså eftersom maken har italienskt ursprung är det roligt med restauranger som serverar bra italiensk mat i Sverige. Vi har varit på Grappa restauranger både i Varberg och i Norrköping – men det här rör den som finns i Eskilstuna.

När vi var där och åt, hade vi inte bokat bord, utan kom direkt utifrån gatan. Direkt innanför dörren inväntade vi personal för att bli visade till ett bord. Eftersom vi just inte hade bokat bord och det var lördag, var det precis på håret – det skulle bli fullbokat – men vi hade tur för vi kom tidigt (ca 17.00) – men vårt bord skulle behövas sen till 18.30. Jag tyckte att även om vi inte bokat ett bord och ”fick ta vad som fanns” blev vi hänvisade till ett lugnt bord i mitten av restaurangen. Det fanns möjlighet att hänga jackan på en klädbetjänt i närheten och det fanns toalett precis där också. Vi satt i främre delen av restaurangen, men det fanns en avdelning till ett par trappsteg upp, och i anslutning till baren för restaurangen finns även en passage för att komma in till en annan bar som används mer på kvällen.

Menyn: Inledningsvis i menyn erbjuder de tre olika alternativ av färdiga menyer (360-460 kr/person);

  • Chèvretoast, rödingfilé och kladdkaka – 360 kr
  • Tomatbruschetta, oxfilé och italiensk glass – 380 kr
  • Löjromstoast, hjortfilé och lime- och ingefärspannacotta – 460 kr

Förrätterna varierar med allt från vitlöksbröd, kantarellsoppa till italienska delikatesser som Carpaccio (tunnskivad rå oxfilé) och tallrik med antipasti (italienska delikatesser – salami, procuitto etc).

Huvudrätterna fördelas över pizza, pasta och varmrätter som innehåller kyckling, hjort, röding och havsaborre. Det är med andra ord ett italienskt kök med inslag av även svenska delikatesser.

Efterrätter finns det också många av, det är svårvalt men något vi väljer att avstå ifrån då maten var underbart god och vi är ordentligt mätta. Det finns allt från glass med hjortron, kladdkaka, italiensk glass och pannacotta.

Dryckeslistan: I menyn över dryck finns mousserande viner & champagne (85 kr/glas flaska 275-4700 kr), rosévin (65 kr/glas flaska 255-365 kr), rött vin – fördelat på italienska viner och viner från hela världen (65 kr/glas flaska 255-4500kr) och vitt vin – fördelat på italienska viner och viner från hela världen (65 kr/glas flaska 255-695 kr)). Det finns alkoholfria viner 45 kr/glas flaska 179 kr). Läsk och vatten och olika alternativ till kaffet. Vill man börja sin middag med en spännande drink har de också flera olika alternativ där de också presenterar vad de innehåller.

 

 

 

 

 

 

Vår Mat: Maken valde Carpaccion till förrätt, och jag valde vitlökshalstrade skaldjur (tigerräkor & pilgrimsmusslor etc.) som serverades med aioli och vitlökstoast. Till huvudrätt valde vi båda två Pasta piripiri – en stark pasta med den tunnaste spaghettin (Barilla no 3). I den fanns persilja, färsk sparris, lök, och olivolja. På tallriken låg det också några skivor parmaskinka och italiensk salami. Vi var båda mycket nöjda med våra val, det var god smak på både förrätt och varmrätter, det var som om man blev beroende direkt och var tvungen att slicka upp minsta smula som fanns kvar på tallriken – det fanns en viss hetta som höll sig kvar av pastan. Det vi dock reagerade på var att den salami som användes – inte är direkt vad vi skulle kalla italiensk salami – det finns så många goda salamisorter och så var det som om de dekorerade en superb huvudrätt med färdigpackad salami från en plastförpackning. Vi frågade och fick veta vad det var för sort salami – visserligen ett märke med renommé, men det kändes ändå som ett felval – jag tycker att det är med ögat vi äter med så det hade definitivt gjort succé för pastan med en annan salami.
Vinet: Vill man dricka ett gott vin så brukar det också vara lönt att lägga några extra kronor på vinet. Vi valde ett amaronevin från 2005. När det gäller just amaroneviner ligger de på fat i minst 36 månader och blir oftast godare med tiden också. Något som också fick oss att välja detta vin är att det delvis är gjort på Corvinadruvan, som är basen i de flesta av våra favoritviner. Terre di Cariano Amarone Classico (Corvina, Rondinella,Corvinone, Croatina) Cecilia Beretta Veneto. Många gånger har jag tyckt att det känts lite överklass att få provsmaka viner på restaurang, men att man istället lite världsvan sitter och försöker spela med och nickar instämmande mmm det är gott så får man påfyllt hela glaset. Den här gången var jag glad över just provsmakningen.

En första sipp på vinet bjöd på en besk vinägersmak. – Nja, det här var inte så gott – kan vi få se på korken. Korken har då en strimma vin genom sig, korken har läckt och flaskan har fått luft i sig – med andra ord den ombildar sig till vinäger. I ett försök om att det kanske är vi som har fel, ber vi om att få flaskan dekanterad. Det är ändå ett vin för närmare 800 kronor vi talar om. Sagt och gjort, flaskan dekanteras och vi låter den stå i femton minuter. Eller, vi säger vi till varandra att vi testar den när förrätten kommer – vad vi inte visste då var att de väntade på att vi skulle godkänna vinet innan förrätten serverades. Men efter en stund kommer vår servitris fram till oss och frågar om vi ska göra ett nytt försök. Men tyvärr, vinet får skickas tillbaka – och vi får en ny flaska. När den ska öppnas går korken mitt itu – antagligen en sändning med dåliga korkar, men servitrisen räddar situationen och får upp den lilla bit som sitter kvar utan att det blir kork i vinet. Äntligen får vi känna hur vinet ska smaka. Gudomligt.

Något jag rekommenderar? Ja, definitivt! God mat, trevlig personal och underbar service.

  • Adress: Nybrogatan 3, 632 20 Eskilstuna
  • Telefon: 016-51 11 17 (bordsbokningen).
  • Typ av mat: Pizza, pasta, vegetariska rätter, sallader och á la carte.
  • Prisklass: Medel – dyrt
  • Service: Förstklassig
Easy AdSense by Unreal