Trattoria Romana i Gamla Stan (Stockholm)

Trattoria Romana är en äkta Italiensk restaurang belägen i hjärtat av Stockholms historiska stadsdel – Gamla Stan, bara ett stenkast ifrån tunnelbanan. Här finns genuin Italiensk mat med utvalda Italienska viner som för en liten stund förflyttar oss direkt till Italien.

Fredag kväll, och vi är barnlediga så vi bestämmer oss för att boka bord på Trattoria Romana. En restaurang i Gamla Stan där både sambon varit tidigare och ätit med jobbet och dit min syster ett flertal gånger tagit med sig utländska gäster på representationsmiddagar. Egentligen hade vi väl inte behövt boka bord när vi kommer i januari – den lugnaste månaden på året – men av tidigare erfarenhet vet vi att restaurangen brukar vara fullbokad, så vi garderar oss med en bordsreservation.

Precis när vi kommer lämnar ett större sällskap glada kineser restaurangen, och personalen står i dörren och tackar dem för besöket samtidigt som vi hälsas välkomna. Det finns många bord och vi kan i stort sett välja var vi vill sitta – vi får ett fönsterbord – med ”utsikt över vattnet” men så här i januari har vi istället utsikt över en stor snöhög.

Lokalen annars är enkel men med utsmyckningar av både statyer och tavlor. Alla bord står uppdukade och välkomnande. Det finns garderob lite längre in i lokalen och det är även där toaletterna finns. Längre in i lokalen finns ytterligare en ”matsal” där man kan ha lite större sällskap gäster utan att bli störda/störa. Det finns med andra ord möjlighet att komma hit i stora sällskap och även små lite mer avskilda delar som man kan sitta avskilt från den övriga restaurangen. Möjligheterna för att boka sin middag/lunch eller representationsmiddag är stor. Det är en stillsam miljö som förgylls av toner och sång i äkta Italiensk manér när vi var där satt en man och spelade piano i bortre änden av restaurangen. Det som främst fick mig att uppskatta den italienska atmosfären var att personalen på den italienska restaurangen faktiskt är från Italien.

Maten på menyn – Här finns ett utbud på både förrätter, varmrätter, pasta och färdigkombinerade menyer.

  • Förrätter – Mozzarella och tomater, Italiensk anti-pasti med olika charkdelikatesser, parmaskinka och melon, soppa och skaldjur. (Priserna ligger från strax över hundra kronor och uppåt). 
  • Pastarätterna är kombinerade med olika sorters pastaformer, och såser och tillbehör av allt från skaldjur till oxfilé (Priserna ligger mellan 165 -225 kronor).
  • Det finns en barnanpassad meny med spaghetti och köttfärssås, hamburgare, köttbullar i tomatsås och liten biffstek med pommes stripes. (Priserna ligger mellan 90-140 kronor).
  • Köttlistan har ett brett utbud från biff, ankbröst, lamm och gödkalvsrack. (Priserna ligger runt 300 kronor). 
  • Fiskmenyn består av blandade fisksorter, skaldjur och är både grillade varianter och grytor. (Priserna ligger mellan 260-420 kronor, men den dyrare är en grillad fisk och skaldjurstallrik som man beställer in för två personer). 
  • Desserten består av italienska klassiker som pannacotta, tiramisu, sorbetglass och en liten ostbricka. (Priserna ligger mellan 85-135 kronor).

Det finns otroligt mycket gott att välja på i menyn och för att få ut det mesta av besöket väljer vi att äta förrätt och varmrätt och jag kan inte motstå en Pannacotta till den avslutande Cappucinon. Jag går rakt igenom på skaldjur medan sambon beställer kött, de har några av hans favoriter på menyn så för honom är valet inte speciellt svårt. Min mat, till förrätt ugnsbakade chilimarinerade havskräftor på salladsbädd m vitlöksbröd, huvudrätt; Linguini med vongele, chilipeppar, vitlök, persilja, vitt vin och olivolja och chokladpannacotta och cappucino till efterrätt. Sambon valde, en svartpepparsotad carpaccio på kalvytterfilé med ruccolasallad & tryffelvinegrette och till huvudrätt en Bisteka Fiorentina – grillad biff med potatis/parmesangratäng, barollosås & tryffel kräm och en cappucino efter maten.

Det är otroliga dofter som ställs framför oss när vi får in vår mat, och jag uppskattar upplägget som bara det får mig att tycka att jag har gjort ett bra val i menyn. Jag får till mina skaldjur direkt en skål med våtservetter och till huvudrätten ett litet fat att lägga mina musselskal på. Servicen är perfekt, han ser när det är tomt i glaset, både vinglaset och vattenglaset och när jag tyvärr påpekar att min pasta är något salt, ber han mig vänta lite och strax byts min tallrik ut mot en annan som inte alls har samma salta karaktär. Verkligen toppenservice.

Det enda som inte riktigt är som det ska, har egentligen ingenting med restaurangen att göra utan är mer en EU-påverkan. Bisteka Fiorentina, eller Bistecca alla Fiorentina, en mycket populär kötträtt i Toscana där sambon har sitt ursprung, som är en grillad biffstek smaksatt med olivolja och örter och garnerad med färsk citron. Den ska enligt ”originalrecept” tillagas med benet kvar, men det är inte längre tillåtet på grund av Galna Kosjukan.

Efter maten beställer vi varsin cappucino och jag tar som sagt en chokladpannacotta. Det är väldigt sött när de kommer och ställer fram tallriken mittemellan oss med varsin sked, så jag får erkänna, no, solo per me – nej, den är bara till mig. Den är fint upplagd med mangosås, jordgubbar och physalis, ett konstverk som smakar gudomligt.

Vinet till maten är italiensk och bjuder på allt från husets vin för 75 kronor per glas upp till en femstjärnig Merlot för 4995, i alla fall de som finns på vinlistan. Det finns även en markering om att önskar man mer exklusiva viner, var god och kontakta personalen. Redan innan när vi bokade har vi hittat deras meny på internet så i stort sett har vi redan bestämt oss när vi kommer dit, men vi vill ha lite hjälp i valet av vin till maten. Mannen som kommer fram till bordet för att ta vår beställning är dock inte så hemma på de frågor vi ställer utan ursäktar sig och skickar fram sin kollega. Det tycker jag är stort och definitivt serviceinriktat – att dels ursäkta sig och därefter skicka fram en kollega med bättre kunskap och erfarenhet. Mannen som i stället kommer fram och hjälper oss, är från Sicilien och har ett stort specialintresse i de viner som finns på listan. Han vet vilka druvor de innehåller, hur de har lagrats och var de framställts. Exakt den typ av information som vi, sambon och jag gillar. Vi väljer ett Amaronevin från 2006 – med stark påminnelse om vanilj. Ett vin som legat två år på ekfat och efter en stund på karaff bevisar för oss att vi gjort ett bra val. Det är riktigt roligt då vi alla tre har ett gemensamt intresse i vin och vinodling så vi får mycket information om vinet vi valt och generellt om viner i Italien.

Öppettider

Måndag 11:00 – 15:00 (kväll stängt)
Tisdag – Fredag 11:00 – 23:00
Lördag 12:00 – 24:00
Söndag 12:00 – 22:00

Adress och kontaktuppgifter

Mälartorget 15
111 27 Stockholm
08-796 90 09

Det här är en av många italienska restauranger som jag verkligen rekommenderar i Stockholm. God mat och goda viner som serveras i trevlig atmosfär och som har en personal som är där för att hjälpa sina gäster med valet för en god måltid. De är väldigt serviceinriktade och ger bra och tydlig service till sina gäster samtidigt som de har glimten i ögat även respekt för att man som gäst i lugn och ro ska få avnjuta sin mat.

Easy AdSense by Unreal