Fonterutoli 2008

Det här vinet produceras av Mazzei, vilka enligt flaskan har en historia som går tillbaka till 1435. Det informeras också om att det har lagrats på små ekfat i 12 månader. Jag läser på systembolagets hemsida och där beskriver de vinets doft; nyanserad, kryddig doft med karaktär av rostade ekfat, inslag av mörka körsbär, salvia, tobak, plommon och choklad. Jag har dock svårt att urskilja något av det, jag tycker bara att det luktar starkvin, eller som ett efterrättsvin – sherry, portvin eller liknande. Av bara doften att döma hade jag inte tyckt att det är något för mig. Men jag vet sedan tidigare att man ska inte döma hunden efter pälsen, det som luktar illa kan faktiskt smaka bra.

När det gäller smaken beskrivs den som nyanserad, kryddig, stram smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, plommon, tobak och svart te. Jag kan inte annat än småle, vem är det som kommer på allt det här? Personligen tycker jag att det är definitivt ett kryddigt vin. Det är en ganska stark smak som lägger sig mitt på tungan. Det är inte strävt så det blir torrt i munnen och det tycker jag är bra. Jag kan ana en svag plommon i eftersmaken men då har jag verkligen tagit många klunkar för att försöka hitta en tillstymmelse av något som beskrivs och jag börjar tveka på om det är det eller bara något jag vill hitta för att vara ”kunnig”.

Det här är ett vin som testades tillsammans med en god bit parmesan, men jag tror att det skulle vara perfekt till en köttbit. Vinet har en extra etikettmärkning på halsen som talar om att det är ett DOCG vin. Annars är flaskan och etiketten väldigt enkel. Den är mörk med något jag skulle gissa vara vingården vapen. Men jag är ändå tveksam till att rekommendera det. För bara 30 kronor till så har du köpt ett amaronevin – vilket för mig känns mer exklusivt och även att det då är framställt av andra druvor höjer värdet för mig.

Chiantiviner produceras i Toscanadistriket i Italien. Både Chiantiviner och Chinati Classico viner brukar klassas som DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita, som är det högst betyget på vin i Italien. Det är bara viner med druvor från det här området som får kallas just ” Classico”. Vinerna från Chianti har genomgående samma karaktär – att de unga vinerna är kraftiga och passar till ett brett utbud av rätter medan de äldre är mjukare och passar till kött och vilt. Många viner från det här distriktet håller väldigt hög klass och priserna är därför därefter.

* Beställningsnummer på systembolaget: 32229
* Ursprungs land: Italien
* Vindistrikt: Chianti Classico
* Alkoholhalt:13,5 %
* Pris: 149 kronor
* Färg: mörk, blåröd
* Druvor: Sangiovese

Easy AdSense by Unreal