Falafel

Falafel är en vegansk maträtt från mellanöstern som man kan äta med pitabröd eller som en wraps av tunnbröd med sallad och sås. Det är även gott att bara äta med sallad till hummus och/eller vitlökssås. Äkta falafel gör du på blötlagda men okokta kikärter. Det gör att det tar lite längre tid då man förbereder med blötläggningen dagen innan, men det är gott och värt besväret.Man kan även förbereda en lite större sats och lägga (lite av/hela) ”färsen” i frysen och ta fram den då man ska tillaga den.

8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter
3 klyftor vitlök
1 tsk salt
4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
4 msk hackad bladpersilja
några hackade korianderblad
1 gul hackad lök
3 tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppa
smör eller olja att steka i
1 dl ströbröd

Lägg torkade kikärter i blöt över natten, byt gärna vatten någon gång om du kan. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Lägg kokta kalla kikärter, salt, pressad vitlök i en matberedare eller skål. Mixa kikärterna i matberedare till en deg. Det finns de som säger att man inte ska mixa för smått för då blir det bara smetigt, utan låt det fortfarande vara lite grynigt när du hackar. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar. Blanda i finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin och cayennepeppar. Smaka av med salt och vitpeppar.

Låt dem gärna stå en stund  innan du formar bollar i storlek som golfbollar som du rullar i ströbröd och lägger upp på en bricka. Här kan man välja att antingen steka dem i stekpanna eller fritera dem. Jag föredrar att steka dem för att de inte ska bli allt för feta.

Easy AdSense by Unreal