Helstekt kotlettrad på rotsaker

Vi gjorde hemmagjord pizza till lunch idag, så när vi ändå har ugnen varm passar jag på att ställa in en kotlettrad. Jag börjar med att göra i ordning grönsaker som den får ligga på i ugnen. Därefter förbereder jag buljong som jag haft i frysen sedan en tidigare tillagning av kött. Av skyn blir det en underbar sås som jag passar på att koka med katrinplommon i. Till köttet äter vi potatismos och kokta morötter.

1-1½ kg hel benfri kotlettrad
Smör till stekning
salt
peppar
5 dl kraftig köttbuljong
1 msk tomatpuré

Till formen :
morötter
½ purjolök
1-2 gul lök
1 palsternacka

Såsen :
skyn från formen
kinesisk soya
vinbärsgelé
matlagningsgrädde
salt
peppar
maizenamjöl + vatten till redning
5 katrinplommon

Värm ugnen till 100 grader. Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i en smord ugnsform. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna. Salta rejält och peppra. Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna.

Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré. Häll sedan skyn över steken i formen. Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolie. Stek i ugn tills termometern visar 68-69 grader.Räkna med att det kan ta 4½-5 timmar. Ta ut det och slå in i folie och låt vila värmeutjämna en stund före servering.

Såsen : Sila skyn från ugnsformen. Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soya, en tesked svartvinbärsgelé, grädde och smaka av med salt och peppar. Red av såsen med lite maizenamjöl (enklast är den som man kan hälla direkt ner i kokande vätska). Jag låter fem katrinplommon koka med då det är gott till fläskkött.

Easy AdSense by Unreal