Pizza

Fördelen med hemmagjord pizza är att man kan göra flera olika varianter samtidigt, precis som när man köper på pizzerian och alla kan välja sina favoriteringredienser. Här har jag dock tagit vara på den resterandebiten av julskinkan, så det blir skinkpizza men jag delar lite på plåten, lägger ananas på den ena och lök på den andra och en liten bit som både har lök och ananas. Vi har riven ost i frysen och jag passar på att även riva en ostkant som ligger i kylen.

1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
3 msk olivolja

Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter.
Låt pizzadegen jäsa i 30 minuter under kökshandduk.

Tomatsås:
2 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 krm vitpeppar eller svartpeppar
2-4 droppar tabasco
1 tsk oregano
½ tsk salt
1 pressad vitlök

Blanda krossade tomater, tomatpuré, peppar, tabasco, oregano, salt och pressad vitlök till en sås. Smaka. Jag tar krossade tomater med chili och hoppar över tabascon. Jag blandar allt i en kastrull och passar på att småkoka den lite medan degen jäser.

 

 

 

 

 

 

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka pizzan på. Knåda ut pizzadegen till en avlång rektangel på ett bakplåtspapper smort med olivolja om du ska baka pizzan i långpanna eller 4 runda pizzor. Låt gärna pizzadegen jäsa en kvart övertäckta. Bred först ut tomatsåsen och lägg på ett lager riven ost. Lägg på pizzatopping efter önskemål, fördelat över hela pizzan. Ta ut den varma ugnsplåten eller plåtarna och lägg över pizzan till den varma plåten. Grädda ca 10-15 minuter. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån är den klar. Ta ut pizzan och skär upp den. Smula ev. över lite oregano innan servering.

Easy AdSense by Unreal