Örtkryddad fläskkarré

Sommartid försöker vi grilla mycket, även om det regnar då det är underbart gott spelar inte vädret någon roll. Då jag nyligen hittade fläskkarré till fyndpriset 29.90 passar vi på att grilla det. Det här är ett recept som verkar krångligt, men det är det inte – och smak och doftupplevelsen är värd momenten som krävs för att göra det, men det är inte svårt. Fläskkarrén tillagas genom att den gnids in i en paprikarubb, innan den grillas och sedan vänds i en örtblandning bestående av timjan och rosmarin. Receptet är hämtat från tidningen Buffé. Receptet är för 10-12 personer.

1½-2 kg fläskkarré i skivor
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1½ dl hackad timjan
3/4 dl hackad rosmarin
5 msk paprikapulver
1½ msk salt
1½ msk vitpeppar
olivolja
flingsalt

Skala och finhacka lök och vitlök som du sedan fräser i 1 msk olja i en stekpanna tills de blir mjuka utan att ta färg. Blanda med timjan och rosmarin och ställ det sedan åt sidan. Blanda paprikapulver, salt och peppar till en rubb. Gnid in köttet med paprikarubben.

Grilla köttet ca 4 minuter på varje sida och klappa sedan in örtblandningen och strö över lite flingsalt.Det är svårt att veta hur länge man ska låta kött ligga på grillen, det beror på vilket kött man grillar, om du har kol eller briketter eller hur utspridd den är. Man behöver testa och göra ett litet snitt för att se om det är färdigt. En bra sida för grilltider hittade jag på arla.se där det även finns andra tips inför grillningen.

Gott är att göra klyftpotatis till, klipp gärna lite av samma kryddblandning över potatisen. Då vi åt det här på midsommarafton åt vi en potatissallad gjord på färskpotatis med både soltorkade tomater och ruccola till. På den hälls en marinad gjord på olivolja, balsamvinäger, kryddor och senap och avslutningsvis lite hyvlad parmesan.

Vin till maten? Vi valde en favorit, Velletri Riserva, 22314 på systembolaget, kostar 89 kronor. Du känner igen den för dess lite knöliga flaska. Andra viner som skulle passa bra till det här är viner som inte tar över då maten är lite starkare i kryddningen och i sig bidrar med en underbar smakresa.

Easy AdSense by Unreal