Färska örter – odla själv och använda i maten

Efter förra årets sådd av egen dill och gräslök, som jag använt flitigt hela vintern, har jag köpt på mig fler örterfröer och hoppas kunna få mig en mindre örtträdgård hemma på altan. Att ha färska kryddor ständigt tillgängligt är ett enkelt sätt att sätta piff på matlagningen. Kunskapstörstig som jag är passar jag på att läsa på lite om örterna, hur de trivs bäst och om de går att frysa in eller om det behöver övervintra inomhus för att jag ska kunna skörda dem och spara dem på bästa sätt. Jag brukar annars köpa både basilika, timjan, rosmarin och koriander under hela året i krukor, och har jag dem kvar till utesäsongen brukar jag plantera ut dem. De flesta kryddor växer utmärkt i kruka och att man som nybörjare bör prova på de tåligare sorterna som gräslök, citronmeliss, mynta eller oregano. Medan basilika och rosmarin som är både fleråriga och vana vid ett något mildare klimat behöver en bra vinterförvaring. De flesta kryddor mår bäst av att först sås inomhus i kruka innan man planterar ut dem.

När du skördar, skölj örterna noga, skaka av dem lite lätt och lägg dem fuktiga i kraftigt hushållspapper och sedan i en plastpåse. Färska örter rivs, klipps eller hackas i matlagningen. Förvara finbladiga örter och bladgrönsaker i svalen. I en för kall kyl skadas bladen så att de svartnar! Ett annat knep är att skära av en bit av stjälkarna på ett örtknippe, sätt det i varmt vatten, dra en plastpåse över och ställ i svalen. När du ersätter torkade örter med färska är regeln dubbel mängd! Torkade örter ska normalt sett smulas sönder eller stötas i en mortel för att smak och doft ska frigöras och för nästan alla örter gäller att de ska tillsättas i slutet av matlagningen för att komma till sin rätt.

Örter kan också torkas, frysas eller läggas in. Timjan, rosmarin, salvia samt oregano passar att torka. Bind ihop till buketter och häng upp och ner. Basilika, gräslök, persilja och citronmeliss lämpar sig istället att hacka och frysa. Hacka bladen fint och lägg hacket i istärningskuber. När de frusit in är det bara att lägga över dem i plastpåsar för senare användning. Dill har jag frusit in hel i kvistar i påsar som jag lagt luftigt överst på hyllan så de inte blir mosade. Gräslöken har jag skurit och lagt i mindre burkar. Dragon passar att läggas in i ättika, vinäger eller olivolja. Fyll en burk och täck med ättikslag. Även timjan, basilika, rosmarin och oregano ger fin smak åt vinäger och olivolja. Fyll en flaska, stoppa ner några kvistar och låt stå några veckor.

För att få ut bästa aromen ur örterna är det viktigt att skörda kvistar fräscha. Vänta med att klippa dina örter tills daggen försvunnit för dagen, så är de mindre blöta. Naturligtvis skall man inte skörda alls om det regnar. Lättast är att klippa stjälkarna lika långa och sedan binda samman dem till små buketter. Gör dem inte för stora för då tar torkningen så lång tid att smaken försämras. Häng sedan upp buketterna på torrt och rumsvarmt ställe, ca 2 veckor. Det är viktigt att de får torka ordentligt, annars möglar de senare. Du kan också göra dig besväret att repa av bladen och torka dem på ett finmaskigt nät eller i en korg. Sedan är det bara att smula sönder bladen och förvara på vackra burkar.

Här kan du läsa mer om basilika, citronmeliss, gräslök, koriander, mynta, oregano, rosmarin och timjan.

För att hitta information om örterna när det gäller odling, matlagning och medicinal inverkan har jag läst på Niklas Mat, Kryddskolan på ica.se, Nyfikenvital  (örternas medicinska verkan), odla.nu och Matklubben.se