Oregano

Oregano (Origanum vulgare Labiatae) är den klassiska kryddan på pizza och i många andra italienska rätter med förkärlek i alla rätter där tomat ingår. Den påminner mycket om (och är släkt med) mejram, men har en starkare och mer utpräglad kryddsmak. Den kallas ibland även vildmejram eller kungsmyntam, fastän den inte är lik myntan. Oregano är lite skarp i smaken och bör doseras varsamt. Den bör tillsättas strax före servering då kokning förstör smakämnena. Oregano är en flerårig planta och tillhör familjen Labiatae. Den gillar när det är torrt och varmt och trivs utmärkt i sandblandad jord. Plantera den först inomhus och plantera sen ut plantorna med cirka 15-25 cm mellanrum. I större delen av lander klarar oreganon hela vintern men det går att skydda den med övertäckning.
Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk oregano (Origanum heracleoticum) med lite starkare smak och vita blommor. För skuggigare partier är gulbladig oregano/guldoregano (Origanum vulgare ‘aureum’) att rekommendera. Lågväxande oregano (Origanum vulgare compacta) är också ett intressant alternativ. Bäst är att börja med den vanliga oreganon och sedan eventuellt bygga ut med fler varianter efterhand. Den vanliga oreganon trivs bäst i solikgt läge. Den är torktålig och behöver därför inte vattnas så ofta. Det går jättebra att dela plantan, se bara till att rötterna medföljer, men det går även att så den direkt från frön.
Oreganon skördar du hel med kvistar och blommor en torr, solig förmidag. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats eller frys in färska blad. Vill man kan man också krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med andra kryddörter. Blommorna som blir kan du torka som eterneller.
Easy AdSense by Unreal