Tomatsås

IMG_0173Vi har en hel del tomater hemma, så jag passar på att göra tomatsås som jag sedan fryser in i mindre burkar. Dessa kan jag sedan använda som bas till tomatsoppa, som sås på pizza eller bara som den är till lite pasta och riven parmesan eller ost.Jag väljer att skala dem, skära bort roten och sedan bara dela dem grovt och så får det stå och puttra. Ju längre tid den får stå på desto bättre.

ca 2 kg tomater
2 gula lökar
1 chili
3-4 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk socker
2-3 msk balsamvinäger
½ dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad, färsk basilika
salt
peppar
Hacka löken, vitlöken och chili. Skålla och skala tomaterna och skär dem sedan i bitar.  Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en stor gryta eller kastrull Fräs lök, vitlök och chili utan att de tar färg. Lägg i tomatbitarna och låt fräsa några minuter. Strö över socker och smula över buljongtärningen. Häll på balsamvinäger och vin, sänk värmen och sätt på locket. Låt småputtra i ca 1 timme. Hacka basilikan och lägg i den, smaka av med salt och peppar och låt puttra 10 minuter till.

Easy AdSense by Unreal