Fläderblomssaft

IMG_3733Vi plockar fläderbärsblommor hos farmor och laddar en omgång med fläderbärssaft. Hur enkelt som helst då man bara blandar blommor, socker, citroner och citronsyra och därefter häller på kokande vatten. Ställer det i kylen tre dagar och därefter häller av den. Tappa sedan upp det på flaska och låt det stå i kylen. Det går inte att spara den för länge utan den ska drickas direkt. Däremot kan man ju i så fall ladda en ny omgång ganska snart efter då det blommor för fullt under en kort tid.
20 blomklasarIMG_3731
1½-2 citroner
1 liter kokande vatten
750 g Strösocker, 8 dl
25 g citronsyra

IMG_3730Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.IMG_3732

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.

Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Easy AdSense by Unreal