Parmesanlax med risonirisotto

IMG_2148Vi har gäster och passar på att äta den sista laxen vi har kvar från fiskbilen. Till fisken som jag steker i ugnen med parmesan och citron gör jag en risotto på risoni. Jag har med andra ord parmesan i både risotton och på laxen. Man kan även variera på smaksättning i risonirisotton och på laxen precis som man vill. Idag får jag även hjälp av yngsta sonen som gärna hjälper till i köket.

3 dl risoniIMG_2142
1 msk olja
1 dl vitt matlagningsvin
6-7 dl grönsaksbuljong (vatten, fond eller buljongtärning)
1 ½ -2 dl riven ost t ex Västerbotten eller parmesan
1 dl skuren gräslök
salt
peppar

Fräs risonin med oljan ett par minuter. Späd med vin och låt det koka in. Koka upp buljongen och håll den varm. Späd med buljongen i omgångar och låt koka ca 15 minuter. Rör då och då. Koka sockerärterna i saltat vatten 2-3 minuter. Rör ner ost och gräslök i risonin. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna risotton med ugnsstekt lax, sockerärter, eller varför inte som den är?

IMG_2143IMG_2146

 

 

 

 

 

 

4 bitar lax à ca 150 g/portionIMG_2130
1 citron
½ dl riven parmesan
salt
nymald svartpeppar
olja
1 tsk matfett
150 g sockerärter

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg ner laxbitarna. Dela citronen på hälften. Pressa saft från en halva över laxen. Salta peppra och avsluta med att strössla över den rivna parmesanen. Dela den andra halvan av citronen i skivor och lägg mellan laxbitarna. Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

IMG_2131IMG_2147

 

 

 

 

 

 

Vin till maten: Vi har köpt hem Adorato Appassimento Tommasi – vi är inte så bevandrade i vita viner, men den här har vi provat tidigare och då det är ett lättdrucket vin tar vi det idag.

Easy AdSense by Unreal