Gourmetweekend – Högbo Bruk

Vi har bokat en övernattning på Högbo Bruk, utanför Sandviken – som en del av vår bröllopsresa – då vi valt att ta vara på varandra ofta istället för att åka på en resa. Ett vintervitt landskap möter oss när vi åker mot Gävle. Det är mycket mer snö än vi har i Stockholm, temperaturen är också några grader kallare än hemma. I paketet som vi har bokat får vi först eftermiddagskaffe när vi kommer fram – äppelpaj, rulltårta, småkakor och chokladbollar står på ett välfyllt bord. Te, kaffe och varm choklad finns att välja mellan och även korv med bröd som ett lite matigare mellanmål för de som väljer att åka till Högbo för att testa de fina skidspåren som finns runt anläggningen.

Vi checkar in och lämnar sedan väska i vårt hus, ja vi har ett helt hus för oss själva – Göran Fredrik Göranssons svit. Grundaren till det som idag är Sandvik. Det är varmt och skönt när vi kliver in i stugan och det är plogat och skottat ända fram till dörren, så vi kan parkera bilen precis utanför. Det är två sovrum, ett litet vardagsrum, kök och badrum.

 

 

 

 

 

Uppe i taket ovanför båda sängarna finns anordning för att kunna sätta upp himmelsäng och härliga täcken, kuddar och filtar finns för att krypa ner i en skön säng. I garderoben hittar vi varsin morgonrock och ett par tofflor att mysa i när vi är i stugan.

 

 

 

 

 

 

Maten är lika underbar och god som resten av stället – vi beställer in en kräftskivesoppa  och en klassisk toast Skagen med två sorters rom. Till förrätten tar vi bara varsin läsk, men beställer in en flaska Allegrini Amarone della Valpoliciella Classico från 2007 till varmrätten. Ett mycket fylligt vin med tydlig russinkarraktär. Huvudrätten väljer vi varsin oxfilé med pepparsås och potatisgratäng till. Bredvid serveras en söt liten bukett av sparris omlindad av en baconskiva.

 

 

 

 

 

 

Efter maten får vi ta del av både en ostbufé och en desertbuffé – himmelriket för oss båda, fast på varsitt håll.

Omgivningen runt omkring är som hämtat ur både en Astrid Lindgren film, dels som att helt byta tidsepok. Många fina äldre hus, natursköna strövområden, möjlighet att åka skidor, promenadvägar och sommartid finns både möjlighet till olika idrottsaktiviteter och kanotuthyrning. Det är ca 15 minusgrader när vi tar en promenad runt i området.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi passerar Högbo Qvarn där vattnet forsar fram under bron, där caféet finns mellan de två vattenkanalerna. Det är öppet men vi har precis intagit en frukostbuffé i huvudbyggnaden och pratar istället om att vi ska återkomma hit med barnen, då det finns mycket för dem att både se och upptäcka i området. I Qvarnen finns möjlighet till julbord, musikkvällar. Mittemot ligger keramikverkstan. Även borta vid parkeringen finns butiker som Björk och Berries med doft och design och vi passar på att göra ett besök även där innan vi åker vidare hemåt.

 

 

 

 

 

 

Frukostbuffén erbjuder allt för alla smaker. Äggröra, kokta ägg, bacon, korvar och varma champinjoner och tomater. Bröd av olika sorter, massor med pålägg. Flera olika sorters yoghurt, flingor och tillbehör. Möjlighet att pressa färsk apelsinjuice, grädda våfflor, frukt, kakor, te och kaffe. Det går till och med att säga till personalen om man önskar gröt till frukost. För en frukostälskande person som mig själv har man kommit till himmelriket, och vore jag inte fortfarande så mätt från gårdagens middag…

 

 

Easy AdSense by Unreal