
Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk oregano (Origanum heracleoticum) med lite starkare smak och vita blommor. För skuggigare partier är gulbladig oregano/guldoregano (Origanum vulgare ’aureum’) att rekommendera. Lågväxande oregano (Origanum vulgare compacta) är också ett intressant alternativ. Bäst är att börja med den vanliga oreganon och sedan eventuellt bygga ut med fler varianter efterhand. Den vanliga oreganon trivs bäst i solikgt läge. Den är torktålig och behöver därför inte vattnas så ofta. Det går jättebra att dela plantan, se bara till att rötterna medföljer, men det går även att så den direkt från frön.
Oreganon skördar du hel med kvistar och blommor en torr, solig förmidag. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats eller frys in färska blad. Vill man kan man också krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med andra kryddörter. Blommorna som blir kan du torka som eterneller.