Mynta/pepparmynta

Mynta/Pepparmynta (Mentha piperita Labiatae) passar bra i många efterrätter. Den söta smaken passar till såser, sallader, dressingar, gelé, grönsaksrätter, fruktsallad och drinkar. Mynta/pepparmynta är en flerårig växt med ovala, mintdoftande blad och blå blommor som härstammar från medelhavsländerna.Ett engelskt ordspråk säger att ”myntan gör lamm av får”. Det finns olika sorters mynta. Pepparmynta har den kraftigaste mentholsmaken. Av den gör du utmärkt myntate. Bladen bör dock användas med försiktighet, annars kan tandkrämssmaken lätt ta över helt. 

För att få bästa resultat bör du så fröna mycket grunt inomhus sex till åtta veckor innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över. Mynta vill stå med 20-30 cm avstånd, tänk på att avgränsa spridningen genom att plantera dem i en nedgrävd hink utan botten eller liknande. Mynta kan nämligen invadera hela kryddlandet. Myntan är känslig för kyla och bör förvaras färsk i 12-15 grader och vattnas underifrån vid behov. Myntan går dock utmärkt att klippa ner och frysa in.

Pepparmyntan är en flerårig växt som brukar bli c:a 60 cm hög och den anses vara mycket lättodlad och sprider sig enormt.  Pepparmynta kan stå både i sol och i halvskugga. Jorden kan gärna vara lite fuktig, väldränerad och näringsrik.

Bladen från pepparmuntan kan användas färska eller torkas på varm, mörk och luftig plats. Pepparmynta är gott att göra örtte av och då gärna i kombination med citronmeliss. Den passar även i örtbuketter och som krydda till t ex lammrätter.

Mynta förekommer även i Mojito, en cubansk drink där man stöter myntan i en mortel eller använder hela blad, häller på lime och krossad eller hel is för att sedan slå på rom och sodavatten.

Mojito
5 cl rom
3 cl limejuice
2 cl sockerlag
6-8 myntablad
sodavatten
isbitarTillsätt mynta och sockerlag i ett högt glas. Stöt myntan lätt med mortel. Pressa färsk lime i glaset. Tillsätt Havana Club. Fyll upp med isbitar. Toppa med soda och rör om. man kan även använda sig av vanligt socker om man inte har sockerlag.

 

Easy AdSense by Unreal