Dill är en ettårig växt som blir c:a 70 cm hög. Man kan använda både blad, frön och dillkronorna i matlagningen. Blad: Fryses in eller används färska. Torkar man dem blir de inget vidare. Bladen är mindre beska och mildare i smaken än fröna. Bladen skördar man fram till blomningen, sedan blir de sämre. Frön: Skördas när blomhuvudena börjar bli bruna. Häng hela växten upp och ner på en luftig och torr plats och låt fröna falla ner på tex. en bit tyg. Dillfrön passar till t ex rotsaker och inläggningar. Dillkronor: Kan torkas eller användas färska. Ett måste till kräftor men den är också bra i ättiksinläggningar och vinäger. Min mamma har alltid lagt dillkronor i sin inlagda gurka.
Dillen sås i omgångar från månadsskiftet april/maj på solig och skyddad plats. Gallras sedan till tjugo centimeters avstånd. Jorden skall vara mullrik. Dill är känslig för torka och behöver vattnas under torrperioder. Blommorna, dillkronorna, är stora, gula och flockblommiga. Stjälken är hög och kraftig.