Skinkstek

Söndagssteken blir idag en skinkstek, där jag lätt bryner ytterkanten på köttet i lite färsk rosmarin innan jag ställer in den i ugnen med termometer. Till maten kokar jag potatis och morötter och gör en sås där jag använder både stekskyn och tar en rejäl klick vinbärsgelé.

ca 0,9-1,5 kg skinkstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ett par kvistar klippt rosmarin

 

 

 

Sås:

2 msk vetemjöl
all steksky
3 dl matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
ev. 1 tsk torkade kryddor t.ex: timjan, rosmarin, salvia
salt
peppar

Salta och peppra köttet och lägg sedan några kvistar rosmarin i stekpannan när du steker ytterkanten på köttet. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer så spetsen kommer i mitten av köttet. Ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C varm ugn tills termometern visar 75°C. Det tar ca 1 ½ timme.

Ta upp steken och låt den stå 10-15 min för att den ska bli lättare att skära. Gör under tiden såsen. Skär upp steken i ½ cm tjocka skivor.

Vin till maten: Här tycker jag att det passar med ett kryddigt vin. Vi valde Rocca Guicciarda Riserva som är ett Chianti Classico (2723 på systembolaget). Beskrivningen för detta vin är; Smakrikt, kryddigt, stramt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, choklad, tobak och kaffe. Pris 139 kronor.

Easy AdSense by Unreal