La Befana – en italiensk tradition

I den italienska tron är Befana en gammal kvinna som ger gåvor till barnen i Italien på trettondagsafton, natten till den 5.e januari. Allt började i mitten av Italien och spred sig sedan till resten av Italien. Man tror att hennes namn härstammar från the Feast of Epiphany, eller som det heter på italienska La Festa dell Épifania.

Befana besöker alla barnen i Italien på natten till trettondagsafton för att fylla deras sockor med godis och presenter om de varit snälla och kol eller mörka godisbitar om de inte varit snälla. Hon anses även vara en duktig hushållerska och många säger att hon torkar även golvet innan hon lämnar huset. Som gåva till henne lämnar familjen ett glas vin eller bitar av mat framme. Hon porträtteras ofta som en gammal kvinna som rider en kvast genom luften. Hon bär en svart sjal och är täckt av sot eftersom hon går in i barnens hus genom skorstenen. Hon ler ofta och bär på en väska fylld med godis och presenter.

I den kristna tron blev Befana tillfråga av de vise männen, några dagar före födelsen av Jesusbarnet. De bad om vägbeskrivningen till Guds son, då de sett hans stjärna på himlen, men Befana visste inte det. Hon gav de tre vise männen husrum över natten då hon ansågs vara den bästa hushållerskan i byn och den som hade det trevligaste hemmet. De tre vise männen bjöd med henne på resan att hitta Jesus, men hon avböjde, då hon var för upptagen med sitt hushållsarbete.

En annan kristen legend tar en något mörkare ton, Befana var då en vanlig kvinna med ett barn som hon älskade mycket. Hennes barn dog och hon blev mycket sorgsen, efter att då ha hört nyheterna om Jesu födelse letade hon upp och gav Jesusbarnet en gåva för att göra honom lycklig, varpå Jesusbarnet i gengäld gav henne en gåva att hon skulle bli mamma för varje barn i Italien.

Easy AdSense by Unreal