Krämig Blomkålssoppa

Under sommaren tycker jag verkligen att man ska passa på att äta mycket blomkål, den är oftast både lokalproducerad och billig. Sen finns det så oerhört mycket gott man kan göra på den. Vi brukar oftast göra blomkålssoppa eller blomkålsgratäng, där vi antingen har bara gratänger bredvid som ett tillbehör, eller gör en allt-i-ett rätt där vi blandar i korv, kassler eller skinka i gratängen.

500 g blomkålshuvud
400 g purjolök
1 msk smör till stekning
5 dl buljong
1½ dl vispgrädde
salt
peppar
malen muskot

Till servering
100 g strimlad purjolök

Bryt blomkålen i buketter och skär purjolöken i strimlor, skölj den ordentligt då det lätt hamnar smågrus mellan de olika lagrerna på purjon. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg, lägg i blomkålen och häll på buljong. Låt koka under lock cirka 20 minuter. Mixa soppan till en slät puré och häll den tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädde och koka ihop några minuter. Smaka av med kryddorna.

Till soppan serverar jag nybakat långpannebröd med russin.

Easy AdSense by Unreal