Spaghetti och Köttfärssås

Det finns hur många sätt som helst att göra köttfärssås därför finns heller inga måsten när det gäller ingredienser. Jag brukar inte följa recept när jag gör köttfärssås utan tar bara vad vi har hemma, eller tillsätter saker jag vet att barnen tycker om.Det är också ett bra sätt att gömma nyttiga grönsaker.

Jag brukar alternera min köttfärssås med att lägga i någon matsked med röda linser, morot och palsternacka som i det här receptet, champinjoner, som är jättegott att fräsa tillsammans med vitlök eller paprika. Det går att göra listan hur lång som helst. En del har matlagningsgrädde/grädde i sin köttfärs, andra tomatsås/krossade tomater, vin eller vatten.

ca 500g  köttfärs
1 burk krossade tomater
1 dm purjolök
1 gul lök
1 grovriven eller tärnad palsternacka
2 grovriven eller tärnade morötter
2 vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré alt tacosås om det finns kvar från tidigare
1 msk oregano
1 msk basilika eller timjan
soja
2½ dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar

valfri spaghetti eller pasta
parmesan att riva
svartpeppar

Jag brukar börja med att hacka alla grönsaker, riva och ha allt förberett innan jag börjar. Sedan fräser jag lök och vitlök lite först innan jag lägger ner köttfärsen. Morötterna och palsternackan kan man antingen förkoka i lite vatten, eller så får köttfärsen stå och puttra så pass länge att grönsakerna är mjuka eller har bra tuggmotstånd. När färsen är genomstekt kryddar jag, lägger ner grönsakerna, tomatpuré och lite soja. Låter de stå och koka ihop med hälften av matlagningsgrädden. Den sista skvätten häller jag på strax före serveringen och låter allt bli varmt.

Till köttfärssåsen kokar jag Barilla Spaghetti. Den brukar bli ”al dente” med ett perfekt tuggmotstånd. Likaså finns den i flera olika storlekar, sorter och det är bara attvälja sin favorit. Jag tycker att det är svårt att veta hur mycket pasta som går åt, men blir det mycket över brukar jag frysa in det och göra pastagratäng på det vid ett senare tillfälle.  Till maten sedan serverar jag majs och parmesan. Jag brukar även ställa fram svartpepparkvarnen och ketchup på bordet.

När jag ändå gör köttfärssås passar jag på att göra en lite större mängd och använder den till att göra lasagne. Ypperligt att ha färdig portionsförpackat i frysen.

Easy AdSense by Unreal