Mjuk äppelkaka i långpanna

Jag tycker det är underbart att baka i långpanna. Det går fort och det blir många bitar på en gång. Det är så enkelt att bara vispa ihop smet och sedan skär ut rutor. Samtidigt är det lätt att byta ut ingredienser och variera sina långpannekakor. Det här är en variant av en kaka jag fick till eftermiddagsfikat när jag läste på folkhögskola. Vi fick en kaka med kardemumma och så hade de strött pärlsocker på den. Den här som jag gjorde idag har jag skivat äpple och lagt ner, sedan försiktigt pudrat kanel och strött pärlsocker över.

4 ägg
4 dl socker (kan man gärna minska lite på eftersom det även är pärlsocker på kakan)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äpplen, skalade i tunna skivor
smör
kan

 

el
pärlsocker
(mandelspån)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Jag börjar med att vispa ägg och socker poröst. Många kakor tycker jag generellt har för mycket socker i, så jag brukar ta en lite mindre mängd än

 

vad som står. Därefter blandar jag mjöl och bakpulver och rör ihop med ägg och sockerblandningen. Jag klär en plåt med bakplåtspapper och brer ut smeten med en slickepott. Jag lägger sedan ut äppelbitarna, skivar smör med osthyveln och lägger över och pudrar sedan med kanel och strör ut pärlsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 minuter. Ta ut den och låt den svalna, skär den sedan i lagom stora bitar.

 

Easy AdSense by Unreal