Enkel hemmagjord färskost med vitlök och basilika

Det här är en enkel variant av färskost som man kan göra hemma.

Jag brukar göra en enklare variant när jag gör egen färskost (originalreceptet hittar du längre ner) där jag bara filtrerar gräddfil i dubbla melittafilter och sedan blandar i valfri krydda/ört eller vitlök. Ett roligt sätt att låta barnen få vara med och se hur det går till.

Jag har ställt melittafiltret i en tillbringare där jag placerat en mindre behållare innuti som samlar upp vätskan som blir. Därefter häller jag bara på gräddfilen och låter den stå i kylen några timmar.

Originalreceptet på färskosten är att du tar 1 liter filmjölk och 3 dl gräddfil och värmer filmjölken sakta till ca 50°. Ta grytan från värmen och rör ner gräddfilen. Sedan häller du massan genom silduk eller kaffefilter med ren tratt och låter den stå för att rinna av i kylskåp 4 timmar. (Spara vasslan till brödbak – den kan frysas om du inte ska baka i dag.) Därefter kan du smaksätta den som du vill.