Broccoli och fetaostknyten

Det här är en favorit på julbordet hemma hos oss, paketen är dels trevliga till utseendet och de bryter av ordentligt från all traditionell julmat och smyger in med fantastiska smaker. Dessutom har vi halva bordet vegetariskt för att flera i släkten äter vegetariskt. Det är även gott att servera dem till grillat, på en buffé eller bara som de är. Tyvärr är det lite pillrigt med snören men det är värt allt besvär när man sen får avnjuta dem färdiga.

Ingredienser

* Broccoli, jag har för enkelhetens skull tagit fryst (10-15 buketter)
* Fetaost
* 1 brk lätt Arla Creme Fraiche
* (Krydda efter egen smak, jag valde att ta ett par varv med chilikvarnen)
* Smördegsplattor, lägg fram dem ett tag innan så de går att kavla
* Purjolök

Tillbehör

* Bunke
* Sked
* Kniv
* Skärbräde
* Kastrull
* Durkslag
* Sporre

Jag brukar börja med att förvälla broccolin, jag lägger dem i en kastrull och fyller på med vatten så det precis täcker, när de sedan är färdiga häller jag på kallt vatten och låter det stå några minuter innan jag tar upp och skär dem i bitar. Under tiden börjar jag med purjolöken, det som ger störst effekt på paketen men samtidigt är väldigt pillrigt om man vill vara riktigt noggrann. Jag river av två lager och sen skär jag tunna tunna strimlor på längden. Dessa strimlor lägger jag sedan i en kastrull och förväller så att de sedan går att knyta utan att de går av.

Nästa moment är att göra röran, då jag skär fetaost i små bitar eller enkelt bara smular ner det i en bunke. Jag blandar ner creme fraichen och lägger ner den skurna broccolin och tar några varv med chilikvarnen. Därefter så kavlar jag försiktigt ut smördegsplattorna, skär med sporren ut jämnt stora rutor och klickar ut röran. Därefter rullar jag ihop dem som om det vore vårrullar och avslutar med att slå ett band av tunt purjolök runt. De små paketen lägger jag sedan på plåt med bakplåtspapper, sätter ugnen på 225 grader och gräddar 15-20 minuter. Det som i första hand kan bli lite bränt är purjolökssnöret, så ha uppsikt och ta ut dem i tid när de fått fin färg.

Det här är något helt fantastiskt. Det krispiga skalet från smördegen och den mjuka smaken av broccoli och sedan den fantastiska smaken av fetaost. Det som skär igenom är just fetaosten men det är underbart gott. Visst går det att göra dessa utan rosetterna men de fyller sin funktion speciellt som paket om man serverar dem till jul och ger en tydlig smak av purjo när du äter. De är riktigt mättande så gör dem riktigt små så man hellre kan ta en extra.

Easy AdSense by Unreal