Pannbiff med lök

pannbiffPannbiff, svensk husmanskost och ett bra alternativ till köttbullarna. Det är en typ av färsbiff som tillagas av köttfärs från nöt eller svin som kryddas med lök, salt, peppar och andra kryddor och drygas ut med mjölk eller vatten och ströbröd. Jag har här valt att ha fransk senap i som smaksättning. Pannbiff brukar serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås. Hel eller skivad pannbiff kan även användas som smörgåspålägg.

 

500 g nötfärs eller blandfärs
1 ägg
1 dl gräddmjölk (grädde plus mjölk)
1 msk fransk senap
1 liten gul lök, riven
salt
peppar

Löken.

4 gula lökar
smör att steka i
2 tsk soya
en nypa strösocker

Skär de 4 lökarna i tunna skivor. Stek löken på medellåg värme en stund i smör, den ska inte ta färg utan bara bli lätt genomskinlig. Häll på ca 1 msk soya och lite strösocker och låt löken puttra ihop sig en stund så den blir riktigt mjuk, söt och god.
Blanda färsen med senap, ägg, riven lök, senap och kryddor. Späd med gräddmjölk till en lagom lös smet. Krydda ordentligt (smaka av smeten!) och rör färsen länge. Det lärde en kompis som är styckmästare mig en gång, för att inte biffarna lika lätt ska bulla upp sig vid stekningen. Det är också bra att skära ett rutmönster i biffarna innan stekning, så förhindrar man att det blir tjocka bullar istället för biffar. Forma biffar med fuktade händer och stek dem i smör.
Servera biffarna med kokt potatis eller som här, ett gott potatismos samt grönsaker, inlagd gurka och lingonsylt.

Easy AdSense by Unreal