Rågsiktskakor

Klassiska brödkakor med hål i mitten. Snabbt och enkelt och jättegott med hembakat. I den mån jag hinner försöker jag att baka det mesta brödet hemma och det är roligt att variera sig och även experimentera med nya sorter. Om man vill kan man komplettera med lite brödkryddor och piffa till degen.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
50 g smör, rumsvarmt
12–14 dl rågsikt

Smula jäst i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Easy AdSense by Unreal