Spenatknyte med sesamfrö

IMG_0862Till julbordet brukar vi även göra en vegetarisk del för att mormor även ska kunna få smaka lite olika saker. I år gör jag smördegsknyten med spenat i som sedan penslas med ägg och sesamfrön strös över. I knytena är det en spännande kryddblandning av spiskummin och koriander. Dessa kan även göras som tilltugg, picninc eller mellanmål när helst man vill och fyllas med olika saker.

250 g färsk smördegIMG_0859
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
200 g färsk spenat
flingsalt med jod
svartpeppar
sesamfrön

Till pensling:
1 ägg
1 msk vatten
2 msk sesamfrön

IMG_0860Sätt ugnen på 200 grader. Skala lök och vitlök, skiva eller hacka löken och riv vitlöken. Fräs löken tills den blir genomskinlig i hälften av oljan i en stekpanna på medelvärme. Strö över kryddorna mot slutet. Fräs spenaten i resten av oljan tillsammans med vitlöken. Smaksätt med salt och nymald peppar. Blanda spenat och lök och låt svalna. Kavla smördegen till dubbel bredd. Skär degen i kvadrater, 7×7 cm (för 8 port). Lägg på spenat- och lökblandningen. Pensling: Vispa upp ägget med vattnet. Pensla kanterna med ägg och vik över hälften av degen till en trekant. Tryck ihop kanterna ordentligt. Pensla med ägget och strö över sesamfrön. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 10 minuter.

Easy AdSense by Unreal