Färsk fisk är nog det bästa med matkassen som kommer hem. Det här var en enkel och snabblagad rätt, även mycket god. Dock känns det som om det var lite för mycket vitlök i gremolatan, så jag pressar nog hellre vitlöken än att ha den finhackad, kanske också att man ska välja en av de mindre klyftorna i vitlöken. Men det känns som om det är en rätt som vi kommer att äta igen.
600 g sejrygg eller sejfilé
½ msk grovt salt
½ msk strösocker
2 msk smör
svartpeppar
Rotsellerimos:
500 g skalad rotselleri i bitar
500 g skalad mjölig potatis i bitar
1 dl grädde
1 msk smör
1 tsk salt
svartpeppar
Gremolata:
1 dl hackad persilja
2 msk rivet citronskal
1 finhackad vitlöksklyfta
½ msk pressad citron
Skär sejen i portionsbitar. Blanda grovt salt och socker, klappa in blandningen på sejbitarna och lägg dem på ett fat eller i en skål. Låt fisken rimmas 20 minuter i rumsvärme. Vänd fiskbitarna en gång under rimningen. Torka fisken med hushållspapper. Hetta upp lite smör och stek sejen på svag till medelstark värme, cirka 3 minuter på varje sida. Peppra. (Fisken ska inte saltas eftersom den redan rimmats.) Rotsellerimos – Koka rotselleri- och potatisbitar i lättsaltat vatten tills de är genomkokta, 10-20 minuter beroende på bitarnas storlek. Koka upp grädden i en kastrull eller i mikro. Häll av vattnet från rotfrukterna och vispa sönder dem. Tillsätt den heta grädden och smör, smaka av med salt och peppar. Gremolata är en italiensk blandning av hackad persilja, vitlök och citronskal. Den används traditionellt sett som garnering av Ossobuco alla milanese men passar med sin enkelhet en mängd maträtter. Blanda alla ingredienser och servera till fisken.