Ärtsoppa med fläsk

IMG_2873Jag gjorde grön ärtsoppa hemma och sonen frågade om vi inte kunde äta gul ärtsoppa istället. och så blev det, ärtor skrevs på nästa inköpslista och det planerades då ärtorna ska ligga i blöt helst ett helt dygn innan. Receptet kan göras vegetariskt att man bara utesluter att tillsätta det rimmade fläsket. När jag ändå gör ärtsoppa gör jag på ett helt paket, då den går att frysa, men funderar på om jag ändå inte ska göra dubbel sats på två paket nästa gång eftersom alla barnen tycker att det är jättegott och det är bra att ha en färdig omgång portionerade i familjeportioner i frysen.

500 g torkade gula ärtorIMG_2865
1½ liter vatten
2 gul lök
500 g rimmat fläskkött i bit
2 st köttbuljongtärningar
2 tsk timjan eller mejram
1 st lagerblad
(salt)

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt minst 12 timmar men helst ett dygn. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken.

IMG_2867Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt allt utom köttet. Häll på 1½ liter vatten. Koka under lock och skumma. Tillsätt därefter köttet och låt soppan stå och koka på svag värme tills ärterna är mjuka 1-2 timmar. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan och servera med valfri sort senap.

IMG_2871IMG_2868

Easy AdSense by Unreal