Kafta, mellanösternbiffar

IMG_2491Kafta, eller som det fick heta hemma hos oss – ”Pepparkaksbullar”. Det här är en köttfärsrätt där man tillsätter kryddmix från Kockens. Jag har fått tillfälle att testa den genom Smartson. Kryddblandningen består av Svartpeppar, kryddnejlika, vejksel* (se nedan) ingefära och kanel.

500 g nötfärsIMG_2476
½ gul lök
2 dl bladpersilja
1 tsk salt
2 tsk kryddblandning Kafta
blötlagda träspett (om man vill)

Hacka lök och persilja. Blanda samman resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Forma med blöta händer avlånga biffar och om du vill trär du dem på träspetten. Grilla spetten ca 5 minuter på vardera sida.

Vi åt det tillsammans med bulgur och en sallad av isberg, tomat och fetaost. Vid sidan om hade vi även vitlökssås och en tomatsås/salsa.

IMG_2487IMG_2488

 

 

 

 

 

 

IMG_2490IMG_2485

 

 

 

 

 

 

Vin till maten: Till maten provar vi en flaska Barolo Bardolino Superiore Classico, ett kryddigt och mustigt vin (nummer 2379 på systembolaget) som har inslag av mörka körsbär, salvia, lakrits och vanilj. Ett prisvärt vin som kostar 89 kronor. Bardolino ligger öster om sjön Garda i Venetien. Classico betyder att druvorna odlas på de högre belägna, kulligare delarna, av området.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* (Vejksel är en art i familj rosväxter hemmahörande runt Medelhavet. Växten används som prydnadsväxt, eller som virke och kallas då körsbärsträ. Det är en väldoftande buske eller träd upp till 7 m högt. Bladen är runda och glänsande gröna. Blommorna är vita. Frukten är en liten, svart stenfrukt. –  Googlesökning både på bild och förklaring)

Easy AdSense by Unreal