Morotsbröd i långpanna

IMG_2310Baka i långpanna tycker jag är underbart, det går fort och det blir jämnstora bitar direkt. Här har jag bakat med rivna morötter så det blir saftigt och jag har haft honung i brödet som en naturlig sötma. Det går att byta ut mjölsorter till det man har hemma och det är gott att ha sesamfrön eller linfrön i brödet. Likaså är det trevligt med en lite knaprig skorpa på brödet, som du får genom att pensla brödet med lite saltvatten när det har några minuter kvar i ugnen.

5 dl mjölkIMG_2293
50 g jäst
½ dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk flytande honung
8-10 dl vetemjöl
2 dl havregryn

gärna några matskedar skalade sesamfrön och hela linfrön

IMG_2299Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan det mesta av mjölet men spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 225 grader. Pensla gärna brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en krispig skorpa på brödet. Låt brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.