Beef Wellington

IMG_1939Till nyår lagar vi en Beef Wellington, Gordon Ramseys signature dish, eller vad man kan kalla det. Den rätt som alla aspiranter får lära sig i Hell´s Kitchen. En lite tidskrävande rätt, men definitivt värd den tid man lägger i anspråk när man sedan får äta. Gordon Ramsay säger: ”‘This is an impressive dish and one that’s easier than it looks”Till maten gör vi en potatiskaka med västerbottenost. Vi väljer att inte ha någon sås till men jag kan verkligen rekommendera en svampsås.

oxfilé av bra kvalité på cirka 1kgIMG_1916
3 msk olivolja
250 g champinjoner eller blandsvamp
några schalottenlökar
50 g smör
1 stor kvist färsk timjan
12 skivor prosciutto
lite senap
500g smördeg, tinade om de är frysta
lite mjöl
2 äggulor slagna med 1 tsk vatten

Salta och peppra köttet och stek det sedan runt om. Kör svamp i matberedare, gärna tillsammans med lite schalottenlök utan att den blir allt för mosig.

IMG_1914IMG_1917Värm 2 msk av oljan och smöret i en stor stekpanna. Stek svampen på medelhög värme med timjankvisten i ca 10 minuter eller om du repar av bladen på kvisten, rör ofta tills du har en mjuk blandning. Krydda svampblandningen. Blandningen ska hålla sin form när du rör i den. Ta bort svampen från pannan och låt den svalna. Kasta timjankvisten om du har haft i hela. Lägg plastfolie över en stor skärbräda. Lägg prosciutto på plastfolie något överlappande i en dubbel rad. Fördela svampen över prosciutton, bred senapen på köttet och placera den ovanpå svamp och prociutto. Använd plastfoliens kanter för att dra prosciutton runt filén. Rulla ihop och vrid ändarna på plastfolie och dra åt rullen.

IMG_1919IMG_1920

 

 

 

 

 

 

Låt den vila i kylen medan du förbereder smördegen. Kavla ut deg och placera den på en plåt med bakplåtspapper.Ta bort filén från plastfolien och placera den i mitten av smördegen. Pensla degens kanter, toppen och sidorna runt filén med den lättvispade äggula. Skär bort lite av degen på sidorna. Tryck på kanterna för att då det tätt. Kyl minst 30 minuter. (Hit kan du med fördel förbereda dagen innan). Glasera hela degen med en äggula och med hjälp av baksidan av en kniv, skär du mönster i din beef Wellington med långa diagonala linjer. Var försiktig så du inte skär in i degen. Värm ugnen till 200 grader.

IMG_1921Pensla beef Wellington med lite mer äggula och stek i ugnen tills den är gyllene och krispig. 20-25 minuter för medium rare och 30 minuter för medium, men tiden varierar lite från ugn till ugn. Låt stå i 10 minuter innan du skär upp den i tjocka skivor.

IMG_1937

 

 

 

Vin till maten? Självklart! Vi väljer en flaska A amarone, ett prisvärt amaronevin som känns igen på sin svarta flaska med ett stort A på. Den har nummer 12343 på systembolaget och kostar 219 kronor. Vinet är kryddigt och smakrikt med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkad frukt, mörk choklad, nötter och vanilj.

”You’re not gonna put dijon on there, are you?”

Easy AdSense by Unreal