Surdegsbröd på råg

 

Premiärbaket på surdeg gör jag det enkelt för mig och köper en färdig surdeg på affären. Där jag väljer att köpa den med råg, enbart för att det var den som såg ut att vara mest populär och bara fanns två burkar kvar. Enligt förpackningen så ska det ta fyra timmar att göra i ordning bröden och det ska bli 2-3 bröd av den, alternativt 4 baguetter.

1 brk Rågsurdeg, 150 g
½ pkt jäst
5 dl vatten
9 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl, grovt
3 tsk salt
1 msk olivolja

Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt därefter alla ingredienser utom salt. Knåda till en elastisk och smidig deg, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Den får gärna vara lös men inte kladdig. Forma degen jämn och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Häll upp degen på bordet och arbeta så lite som möjligt  med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i valfri längd. Sikta över lite mjöl och lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ytterligare en timme.  Sätt ugnen på 260 grader och sätt in en form samtidigt med ½ liter vatten i ugnen. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan de sätts in i ugnen, sänk då temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

Easy AdSense by Unreal