Kaffe Karlsson

Under makens senaste resa till England ber jag honom köpa Cointreau så jag kan göra Kaffe Karlsson till helgen. Vanligtvis är det bara något jag brukar beställa efter maten när vi är ut och äter och han beställer in Irish Coffee. Men hädanefter ser jag det som ett återkommande inslag även hemma.

1 eller 3 cl Cointreau
3 cl Baileys
kaffe
grädde

Häll ingredienserna i ordningen ovan i ett vinglas. Toppa med ca en centimeter grädde om du vill kan du strö lite brun farin eller choklad överst. Med cointreau som har en mild apelsinsmak, smakar det här lite lite som romerska bågar. Här kan man ta 1-3 cl cointreau, där man nästan får testa sig fram till sin egen favorit.

Andra smaker:

Coffee dom
6 cl D.O.M. bénédictine

Leonard sachs
3 cl kahlùa
3 cl grand marnier

Cuba kaffe
4 cl mörk rom
2 cl kakaolikör

American coffee
6 cl bourbon whisky
1 tsk farinsocker

Dryckesinformation: Baileysen är gräddig, mycket söt smak med inslag av gräddkola, vanilj, choklad, aprikos och ton av whiskey. Cointreaun har stor doft med tydlig karaktär av apelsin och citrusskal.

Lite onödigt vetande: Cointreau som då uttalas [kwan’troː]) är en fransk likör med smak av apelsin, som är gjord av pomerans. Artikelnummer 609 på systembolaget och 700 ml kostar 305 kronor, en mindre flaska på 350 ml kostar 169 kronor. Baileys som är min absoluta favorit som dryck efter maten, eller att bara krypa upp i soffan och mysa under en filt med. Jag dricker helst min Baileys rumstempererad och sedan hälld på is så den snabbt blir nedkyld. På systembolaget har den artikelnummer 765 och en flaska på 350 ml kostar 109 kronor och en större flaska på 700 ml kostar 199 kronor.

Easy AdSense by Unreal