Lammfärsbullar

Jag har gift in mig i en familj som äter lamm. Vilket gör att jag testar olika recept för att se om även jag kan laga lamm. Jag börjar lite lättare men med lyckat resultat. Vi äter lammfärsbullar med ugnsbakad potatis med rödlök och fetaost. Det här är härligt kryddade med chilifrukt, koriander och ingefära där man tydligt känner smaken av rivna citronskal. Farmor och farfar testsmakade och de fick med beröm godkänt.

700 g lammfärs
1 gul lök (4 schalottenlökar)
2 gröna chilifrukter
3 msk färsk koriander
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
rivet skal av 1 citron
1 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk salt
1 tsk peppar
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen kardemumma
smör eller olja till stekning

 

 

 

 

 

 

Jag börjar med att köra lök/schalottenlök, chili och koriander i min minihackare så det blir små bitar. Därefter blandar jag i pressad vitlök, ingefära, citronskal, lammfärs, ägg, ströbröd och kryddorna och blandar om det väl utan att arbeta för länge med färsen.

Forma små köttbullar med blöta händer och lägg dem på en blöt stekpanna. Stek dem i smör eller olja tills de är genomstekta och har fått fin färg. De kan med fördel ha en lätt rosa kärna.

Jag serverar potatis, fint skurna i stavar, hackar rödlök och lägger det på en plåt med lite olivolja och strör lite havssalt över. Ugnen sätter jag på 200 grader och sedan ställer jag in dem 10-15 minuter. Vänder på potatisen och smular över fetaost och ställer in den lika länge till. Till maten är det gott med en sallad, men vi äter bara tomater.

Vin till maten: Det är många smaker i maten men jag tycker ändå att man kan ta både ett smakrikt vin till. Vi dricker ett glas av vårt ”vardagsvin” Tommasi Appassimento till.

Easy AdSense by Unreal