Tunna pannkakor

När jag berättar för makens äldsta grabb att vi ska under året laga mat tillsammans och jag frågar vad han vill laga kommer svaret snabbt, pannkaka. Därför blir första matlagningstillfället pannkakor. Där jag börjar med att fråga honom vad han tror att det är i pannkakor. Svaret blir mjölk, grädde och mjöl – varpå vi sedan diskuterar att det finns säkert lika många pannkaksrecept som det gräddas antal pannkakor varje år. Men här kommer i alla fall mitt recept och det vi gjorde idag. Vi tog ett extra ägg för de var ganska små, men annars brukar jag bara ta 3.

3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 knypa salt
5 dl mjölk

Knäck äggen och häll dem i en bunke. Häll på 3 dl av mjölken, allt mjöl och lite salt. Vispa ihop allt försiktigt och se till att det inte finns några klumpar mjöl i smeten. När det känns bra, häll på 2 dl till av mjölken och vispa ihop. Låt pannkakssmeten få vila i kylskåpet, minst 30 minuter. (Man kan med andra ord förbereda pannkakssmeten i god tid i förväg). Häll på lite smör i en stekpanna och låt allt bli varmt. Man ser på smöret när det är smält och börjar puttra då är det lagom varmt att hälla i smeten. Lagom är att hälla i knappt en deciliter i varje pannkaka. Putta ner om det kommer för högt upp på kanten. Stick försiktigt in en stekspade under halva pannkakan och vänd den försiktigt så du kan steka på andra sidan. För att det ska bli enklare att lyfta ur pannkakan så vik ihop den först och lyft den sedan åt sidan så du kan göra nästa.

Easy AdSense by Unreal