Majsbröd

I jakten på nya bröd att baka hittar jag Majsbröd på ica.se ett bröd som blir fylligt och har många underbara smaker. Jag tycker att det är roligt att variera mig i brödbaket och försöker bredda utbudet hemma utan att det blir allt för stora protester från barnen. Men då majs är en favorit när det gäller grönsaker hoppas jag att det fungerar bra även i brödet. Ett gott bröd att servera till soppan.

3 1/2 dl mjölk
6 dl vatten
4 msk majsolja
50 g färsk jäst (eller motsvarande mängd torr)
2 msk råsocker
2 msk salt
1 dl majskorn (från burk)
1 dl polenta
25 dl (ca 1 ½ kg) vetemjöl

Värm mjölken och vattnet fingervarmt och tillsätt oljan. Smula ner jästen i en stor skål eller assistentskål, häll över degspadet och lös upp jästen ordentligt. Tillsätt råsocker, salt och avrunna majskorn. Blanda väl. Arbeta in polentagryn och slutligen lite vetemjöl i taget, så mycket att degen släpper bunkens kant. Ju mindre mjöl desto bättre bröd. Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats under bakduk i ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den riktigt blank och smidig. Det ska inte finnas sprickor i den. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till avlånga eller runda bröd. Lägg på bakpappersklädd eller smord plåt en bit ifrån varandra och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter, på samma sätt som tidigare och med bakduk över.

Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, tills de blivit gyllene och låter ihåligt när man knackar dem i botten. Ta ut och lägg på galler. Låt svalna under bakduk innan de skärs i skivor.

Easy AdSense by Unreal