Till julafton har jag fått i uppdrag att lägga in sill. Jag älskar själv sill och passar därför på att göra flera olika inläggningar/varianter. Det här är en klassisk inlagd sill med morot, rödlök och purjo i inläggningen. Den här kan du med fördel göra några dagar innan och sedan förvara i kylskåpet.
2 burkar inläggningssill (ex. abbas 420 g:s burkar)
1 rödlök
1 bit purjolök (ca 10 cm)
2 morötter
Lag:
2 dl ättiksprit (12%)
4 dl strösocker
6 dl vatten
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
4 hela kryddnejlikor
Lag: Vispa ättika, socker och vatten i en bunke tills sockret lösts upp. Tillsätt kryddorna. Skölj de urvattnade sillfiléerna under kallt vatten. Skär dem i 1,5 cm breda bitar. Skala och strimla rödlöken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skiva moroten tunt. Varva sill och grönsaker i en burk och häll på lagen. Låt sillen stå och dra i kyl ca 1 dygn.