Tekakor med solrosfrön (havregryn och rågsikt)

Det börjar bli tomt i frysen så jag ska under de närmaste dagarna försöka fylla på av diverse olika sorters bröd. Jag tycker om att ha valmöjlighet när jag ska äta frukost. Har gärna flera olika sorter i frysen, färskt bröd som man enkelt kan ta fram på morgonen. De här tekakorna har jag flera olika alternativa recept på. Den här gången väljer jag att ha solrosfrö i degen. Gemensamt för allihop är att bakningen ”sker i två steg”. Först lägger man havregryn i mjölk/vatten för att svälla några timmar eller över natten, och sen gör man degen.

1 liter havregryn
1 liter mjölk
– som får stå i kylskåp och svälla några timmar

150 g smält margarin
2 pkt jäst
1 msk salt
1 msk socker
1 dl solroskärnor (eller rågkross)
16 dl rågsikt

Blanda jäst och smält smör med lite av degvätskan som svällt så jästen löser sig. Blanda i salt, socker och solroskärnor. Rör i mjöl till en fast deg och låt sedan degen jäsa ca 30 minuter. Arbeta ihop degen och kavla sedan ut degen och tryck ut runda kakor. Jag brukar ta en större mugg, eller som här en plåtburk för att få bröden jämt stora då det är enklare att grädda dem då. Nagga med en gaffel och låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter på plåten. Grädda i mitten av ugnen 250 grader, ca 7-8 minuter.

Easy AdSense by Unreal