Ostpaj med kräftor och sockerärtor

Vi ska iväg på utflykt och tar med oss picnic. Vanligtvis brukar det bara bli smörgåsar, men jag väljer nu att göra en paj med ost, som går att äta kall för att det ska bli lite festligare och även lite matigare. På pajen lägger jag både kräftstjärtar, sockerärtor, dill och tomater för att det ska bli lite festligare. Pajen går att äta både kall och lite lättljummen. Vill man kan man göra en enda stor paj, men det går också att göra 10-12 små portionspajer, vilket kan vara trevligt om man serverar dem som en förrätt. Det går att göra antingen prästostpaj eller västerbottenspaj på det här receptet.

pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

fyllning:
2 ägg
1½ dl mjölk
200 g vällagrad riven prästost

tillbehör/garnering:
4 tomater
100 g sockerärtor
½ dl grovhackad dill
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
kräftstjärtar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop degen och tryck ut i antingen små tartlettformar eller en stor pajform. Nagga med en gaffel och låt den stå kallt i kylen i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner osten. Häll försiktigt ner fyllningen så att inget kommer utanför (då fastnar det i formen). Ställ formen på en plåt och grädda ytterligare 15 minuter.

 

 

 

Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i ½ minut i kokande vatten. Spola i kallat vatten och dra av skalet. Kärna ur och skär dem i strimlor. Ansa sockerärtorna och skär dem i strimlor. Blanda tomater, sockerärtor, dill, salt och peppar. Servera tillbehören tillsammans med kräftstjärtar på pajen.

Easy AdSense by Unreal