Moussaka (smalmat)

Moussaka är en rätt som brukar förekomma på flera ställen runt medelhavet. Närmast tänker jag på Grekland när jag hör det, men även i Turkiet och arabvärlden förekommer den. Skillnaden är att den tillagas på olika sätt. Den turkiska, till skillnad mot den grekiska tillagas inte i lager (som lasagne) utan är en variant av stekt aubergine med grönsaker och malt kött. Ibland förekommer det potatis i recept på Moussaka men då jag utgår från en GI variant så finns det inte här. Vi har ätit den flera gånger och det är riktigt populärt hemma hos oss.

4 auberginer
800 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150 g smakrik riven ost
1½ brk creme fraiche
4 tomater
½ msk sambal oelek
salt
peppar

Skölj och skiva auberginerna. Stek dem i lite olja och salt, låt vätskan rinna ur. Skala och hacka löken. Blanda färs, lök, pressad vitlök, kryddor och creme fraiche. Ta fram en ugnsform och smörj botten med lite rapsolja. Täck botten med aubergine. Varva sedan med köttfärs och auberginer. Överst lägger du tomaterna som du skivat. Toppa med riven ost. Grädda i ugnen i 200 grader 25-30 minuter. Servera en sallad till.

 

 

Vin till maten? Vi passar på att ta en enkel Corvina Veronese (23072 på systembolaget, 89 kronor) till maten då maten är kryddad med både peppar, vitlök och sambal oelek.

Easy AdSense by Unreal