Det här är enkla småbröd, som du bara kavlar ut, sporrar ut och rullar ihop. De ser lite avancerade ut så det är trevligt att bjuda på dessa. Jag har även fyllt dem ibland med ost och skinka innan jag rullar ihop dem, så de blir som en färdig utflyktsmacka. Vill man kan man byta ut eller blanda mjölsorter, och ta sesamfrö eller kummin etc. och strö ovanpå bröden. Tänk på att lägga dem med skarven ner, annars rullar den gärna ut sig när bröden gräddas.
50 g jäst
1 dl olja
5 dl vatten, fingervarmt
2 ägg
2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl eller vitt lantbrödsmjöl
pensling;
uppvispat ägg
vallmofrö
Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och rör ut jästen. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet, lite behöver du spara till utbakningen. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till cirka 25 cm i diameter. Sporra eller skär ut degen till 8 snibbar. Rulla ihop dessa utifrån den breda kanten och sedan in mot mitten. Lägg dem på en plåt med skarven neråt och låt dem jäsa ca 20 minuter. De ska se lätta och porösa ut. Vispa ägg och pensla gifflarna, strö sedan över vallmofrön. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen ca 10 minuter.
Vill man kan man byta ut vallmofrö mot sesamfrön eller kummin. Likaså kan du ”lägga” ihop dem, så de ser ut som en stjärna och blir som en brytbröd. Grädda då brödet något längre, ca 15 minuter.